Marina i okolica

Marina


Marina je naselje smješteno u istoimenom zaljevu, središte Općine Marina, koja u svom sastavu broji još 15 naselja. Samo mjesto Marina ima oko tisuću, a cijela Općina oko 5000 stanovnika.

Marina je smještena između Splita i Šibenika te samo 12 kilometara udaljena od Trogira, pa pruža turistima mogućnost da u kratkom vremenu uživaju u ambijentima UNESCO-ovih gradova. Lokalno stanovništvo od davnina se bavilo ribarstvom i poljoprivredom. Na okolnim brdima rastu stoljetni maslinici, stoga i ne čudi činjenica da je ovaj kraj nadaleko poznat po proizvodnji maslinovog ulja.

Rivijeru Marina čine još tri mala pitoreskna dalmatinska mjesta: Vinišće, Poljica i Sevid, koja će Vas osvojiti na prvi pogled. Kristalno čisto more, šljunčane plaže, neotkrivena i očuvana priroda pomoći će Vam da se odmorite od gradskih gužvi i riješite stresa. Nađite svoju malu oazu mira na jednoj od brojnih plaža. No to nije sve. Otiđite koji kilometar dalje u unutrašnjost i osjetite autohtonu atmosferu marinske Zagore. Ovaj izuzetno očuvan prostor bogat je mnogim arheološkim nalazištima. Predstavlja prostor u kojem je sačuvana izvorna dalmatinska tradicija i kultura sa svojim običajima, nošnjama i lokalnom gastronomijom. Ističe se gotovo netaknuta priroda i brojna očuvana tradicionalna sela s izvornim kamenim kućama.

Iznad Marine se smjestilo brdo Drid koje dominira cijelim krajem. Nekada je ovdje bilo sjedište Dridske županije, čiji su ostaci i danas vidljivi na samom brdu. Špilja Sv. Filipa i Jakova nalazi se uz staru magistralnu cestu, u blizini Marine. U njoj se nalazi i kapelica, a samu špilju posjetio je i car Franjo Josip I. 1891. g. U pećini su pronađeni brojni predmeti, poput prethistorijskih nožića, šalica, čaša, rimskih novčića i kasnoantičkog reljefa glava.

Marinska kula je prepoznatljiv znak Marine. Izgrađena je za vrijeme Mlećana u 15. stoljeću radi zaštite od napada s kopna i mora. Da bi se obranili od napada turske vojske, Marinska Kula je proširena s tvrđavom i gradskim bedemom koji je okruživao čitavo naselje. Jedno je vrijeme služila biskupu Franji Marcellu kao ljetnikovac. Danas je pretvorena u hotel s 4 zvjezdice. Marinska kula predstavlja zasigurno najveći dragulj u kulturnoj baštini ovog kraja.

U Marinu možete doći cestom, zrakom i morem. Općina je smještena uz Jadransku magistralu, a sa sjevera se može doći državnom cestom D1 ili autocestom A1, s koje treba sići na izlazu Šibenik ili Prgomet. Zračna luka “Resnik” udaljena je samo 15 kilometra od Marina. Marina je dobro prometno povezana autobusnim linijama iz svih većih hrvatskih gradova. Kroz Marinu prometuju i lokalne autobusne linije koje povezuju cijelu općinu Marina s Trogirom.

Novo napravljene rekreativne staze doprinijet će razvitku Marine kao sportsko rekreativne turističke destinacije. Općina Marina je u programu Cycle – Croatia te se na njezine staze vežu staze općina Primošten i Rogoznice, što će, vjeruje se, prepoznati veliki broj stranih i domaćih biciklističkih klubova, turističkih agencija ili saveza te svoje aktivnosti usmjeriti ka ovom kraju. Bez obzira jeste li rekreativac ili profesionalac, vožnja prirodnim stazama kroz šume i uz more možda je i najbolji način da u potpunosti upoznate ovaj kraj, kupite domaće vino ili maslinovo ulje te se odmorite u hladu ispod nekog bora na skrivenoj plaži. Vozeći se ovim stazama uživat ćete u nedirnutoj prirodi i gostoprimstvu lokalnog stanovništva. Svaka staza je upotpunjena ugostiteljskom ponudom gdje možete probati lokalnu kuhinju i prenoćiti u privatnom smještaju.

TROGIR

Trogir je otok s najvećom povijesnom baštinom na svijetu, UNESCO-ov grad ožaren ljepotom prošlosti i prirode. Nalazi se u središtu Dalmacije, na sjeverozapadnom dijelu Kaštelanskog zaljeva, između Splita (21 km) i Šibenika (56 km). Blizina zračne luke Split (4 km), izlaza na autocestu A1 (15km), trajektna luke Split (25 km) i odlična autobusna povezanost grada sa okolicom, daje Trogiru pristupačnost i otvorenost kako kopnenim tako i morskim putem. Zbog pozicije i prirodne zaštićenosti, njegova je luka omiljena destinacija i za nautičare.

Povijesne znamenitosti

Ponos i dika svih Trogirana je Katedrala Sv. Lovre s veličanstvenim portalom majstora Radovana, neprocijenjivom zbirkom Kapele Sv. Ivana Trogirskoga te jedinstvenim gotičkim kampanelom.
Na obalnom dijelu sačuvao se veći dio obrambenih zidina, u kojima se u 13. stoljeću formirala stara gradska jezgra Traguriuma. Na rubu zidina još uvijek impresionira Tvrđava Kamerlengo i Kula Sv. Marka.
S morske strane još danas ulazimo u grad Trogir kroz Južna Gradska vrata, ogromna drvena vrata, ojačana čavlima, koja su ostala sačuvana od daleke godine gospodnje 1593, što nam otkriva natpis iznad njih, a sa sjeverne strane ulaz je kroz Renesansna Gradska vrata iznad kojih Trogir čuva Sv. Ivan Trogirski, zaštitnik grada.

Na glavnom gradskom trgu, nasuprot katedrale stoji zavjetna Crkva Sv. Sebastijana, podignuta polovicom 15. st. u zahvalu za spas grada od kuge. Umjesto zvonika ima zadivljujući Toranj Gradskog Sata.
Gradska Loža, odmah pored zavjetne crkve nekada je bila javni objekt, sklonište, okupljalište, a i sudnica. Bogati reljefi su djela Nikole Firentinca i Ivana Meštrovića. Check out https://citrusnorth.com/instant-cash-loans/ for more information on their funded projects.

Velika i mala Palača Ćipiko sklop su zgrada (palača) koje je podigla istaknuta trogirska obitelj Čipiko. Na pročelju velike palače gotička je trifora, djelo Andrije Alešija, vrata je isklesao Ivan Duknović, a južni portal djelo je Nikole Firentinca.
Knežev Dvor, danas Gradska vijećnica spominje se u 13. st., a njegova obnova tijekom 19. stoljeća vratila mu je renesansni izgled i šarm.

Muzej grada Trogira danas je smješten u Palači Garagnin – Fanfogna. Nekada je ovo bio stambeno-gospodarski kompleks, stilskih obilježja od romanike do baroka bogate i utjecajne trogirske obitelji.

Šetnjom po uskim i malim uličicama grada možete sresti božanskog Kairosa, Boga sretnog trenutka…ako ga uhvatite za njegov razigrani čuperak doživjet ćete sretne trenutke vječne ljepote, kako kaže legenda. Ako ga ipak ne sretnete, ovaj brončani reljef i simbol grada Trogira, najvrijednije je djelo Zbirke Samostana Sv. Nikole.

Izvor: Portal Trogir